Ruhr-Üniversitesi Bochum’dan bir grup araştırmacı, Dr. Lara Schlaffke ve Doç. Dr. Sebastian Ocklenburg’un liderliğinde Brain and Behavior’da profesyonel bateristlerle ilgili yeni bir çalışma yayımladı. Çalışmaya göre bateristler beyin devrelerinin bağlanma biçiminden kaynaklanan bir avantaja sahipler. Enstrüman çalmanın beyindeki motor ağları üzerinde değişikliğe sebep olduğuna dair sağlam bir veri havuzu bulunuyor. Bu değişim becerisine ise nöroplastisite adı veriliyor ya da beynin değişme ve içinde bulunduğu çevreye uyum sağlama kapasitesi.
Matematik ve Akademik Performansı Artırır
Müzik eğitimi ile matematik arasındaki ilişki çok kez bilimsel olarak da belgelenmiştir. 1998 yılında Amerika’da yapılan bir araştırmadan örnek verecek olursak; araştırma, müzik eğitimi alan öğrencilerin çarpım tablosu ve matematik formüllerini daha kolay öğrendiğini kanıtlanmıştır. Ayrıca yine aynı araştırma müzik dersi ile geliştirilen mantıksal düşünme yeteneğinin müzik ile ilgili olmayan problemleri çözmek için kullanıldığını kanıtlamış ve matematik testlerinde eskiye göre 100 puan daha yüksek almıştır. Bununla birlikte bateri ile ritm tutmak koordinasyonu ve odaklanmayı geliştirdiği için emin olun çocuğunuzun okuldaki performansı buna bağlı olarak artacaktır.
Stresi Azaltır
Evolutionary Pychology adlı bir derginin yaptığı araştırmaya göre bateri çalan kişilerin ritm tutmaya başladıktan kısa bir süre sonra mutluluk hormonu endorfini serbest bıraktığını ve devam ettikçe yükseldiğini kanıtlamıştır. Aynı araştırma, endorfinin yüksek üretilmesinin müziğin kendisi değil, müzikte gösterilen performansın arttırdığını ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle özellikle bagetleri elinize aldığınızdan itibaren ruh halinizi iyileştirir ve ister istemez her vuruşta stresi azaltır.
Koordinasyon ve Odaklanmayı Arttırır
Bateri çalmak tüm uzuvlarınız, gözleriniz ve beyniniz ile koordineli çalışmayı sağlar. Bagetleri elinize aldığınıza tüm ritimleri tutturmak için odaklanırsınız. Böylece odaklanma ve koordinasyon becerileriniz gelişir.